Er wordt mij regelmatig na de yogales gevraagd: ‘Wat bedoel je eigenlijk met; ‘Mag het er zijn?’ Deze vraag stel ik namelijk regelmatig in mijn yogalessen nadat ik mensen vraag om hun focus te richten op een lichaamsdeel waar ze verhoogde spierspanning of ander ongemak ervaren. Om hier iets over te kunnen zeggen, is het belangrijk om eerst stress te belichten.
Stress is een reactie van het lichaam op een conflict in jezelf. Je voelt je bijvoorbeeld boos, maar dit gevoel mag er niet zijn. Je gaat moeite doen om de emotie met aanverwante gedachten te verdringen. Hierdoor ontstaan verhoogde spierspanning en andere ongemakken in je lichaam.
Met spierspanning die voortkomt uit gewenste inspanning is natuurlijk niets mis. Ook als de emotie er wel mag zijn is er niet zo veel aan de hand.
Stress gaat namelijk altijd over iets dat er niet mag zijn!
Vaak heb je dat bij een klein ongemak in je lichaam niet meteen door. Als het ongemak groter wordt denk je meestal nog niet direct aan een onderdrukte emotie. Ga je het ongemak onderzoeken dan is dit vaak toch het geval.
Acute stressreacties herken je meestal wel; hartkloppingen, ineenkrimpen, misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn, jeuk, zweten, strakke kaken, verstijven, hyperventilatie enz.
Vermijden en dempen
Vaak proberen we (onbewust) mensen en situaties die ongewenste emoties oproepen te vermijden. Nadeel hiervan is dat je hier zo gevoelig voor kunt worden dat het je leefwereld danig verkleint.
Ook kunnen we onze gevoeligheid voor emoties dempen door bepaalde medicijnen of andere vormen van drugs, zoals drank, te gebruiken. Jezelf fysiek uitputten is ook een manier om minder te hoeven voelen. Nadeel van medicijnen en drank is dat ze vaak vervelende bijwerkingen hebben. Bovendien; door het verkleinen van je gevoeligheid kan je ook minder genieten.
Ontladen
Met ontladen van stress bedoelen we bezigheden als; sport, yoga, of mindfullness beoefenen, je laten masseren, naar de sauna gaan enz. Ook recreatief wandelen en fietsen kunnen worden ingezet om stress te ontladen.
Op zich is hier helemaal niks mis mee, maar stress verdwijnt er hooguit tijdelijk door. Deze bezigheden kunnen wel een goede ingang zijn voor meer lichaamsbewustzijn, maar als er geen onderzoek op volgt verdwijnt de stress niet.
Het onderzoek
Het onderzoeken van de oorzaak waarom je door een bepaalde situatie geëmotioneerd raakt, is de enige manier om echt van stress af te komen. Het is ook meteen de meest confronterende manier, omdat het vereist dat onze emoties met alle aanverwante gedachten er mogen zijn.
De waarnemer
Door het bewust toelaten van de emotie worden we de waarnemer ervan. Dit klinkt gemakkelijker dan het is. Over het algemeen worden we namelijk totaal overgenomen door een situatie en zitten we in een draaikolk van emoties, gedachten en fysieke reacties.
Het gaan ‘waarnemen’ van emoties en gedachten zorgt er voor dat je ernaar kan kijken in plaats van dat je ze bent. En dat is belangrijk, want alleen door het waarnemen en dat het er mag zijn ontstaat er werkelijke ontspanning. Vanuit deze ontspanning is er ruimte voor verder onderzoek naar de overtuiging die de emotie heeft geactiveerd.
Mag het er zijn?
Alles staat of valt dus met deze eerste stap: ‘mag het er zijn?’ Regelmatig zeggen mensen als ik ze deze vraag stel: ‘ja, maar’, ‘een beetje’ of, ‘nou vooruit’. Eigenlijk zijn dit allemaal verkapte vormen van NEE. Het is belangrijk om te erkennen dat dit geen volmondig JA is. Pas als je dat beseft kun je je eigen oordeel over het ongemak in je lichaam aan de kant zetten. Je creëert zo ruimte om de spanning of het ongemak werkelijk waar te nemen. Dan pas ‘mag het er zijn’.
Deze eerste stap zorgt bijna altijd direct voor ontspanning. Je stopt immers met vechten tegen ‘wat er niet mag zijn’.
Om tot een werkelijke transformatie van de stress te komen en daarmee een diepere ontspanning, zullen overtuigingen verder onderzocht moeten worden. Je lichaam is daarbij eerlijker dan je hoofd.
Het Bewust creëren traject begeleidt je bij elke stap van dit transformatieproces.