Skip to content

Ik zat in de yogales van Michael en hij wees erop om elke oefening niet voluit te doen. Om met mildheid bij de oefening aanwezig te blijven en ook de ruimte er omheen te blijven waarnemen. Nu doet hij dat wel vaker, maar nu bleef hij het constant herhalen. Er ontstond een hele aangename flow, waarbij ik bijvoorbeeld mijn maagstreek opende, maar daarmee niet zo ver ging als gewoonlijk, zeg tot 70% in plaats van 100.

Daardoor kon ik ook mijn buik blijven waarnemen en besefte ik dat ik gewoonlijk zo de focus op het openen van die maagstreek heb, dat ik niet in de gaten heb dat ik mijn buik daarmee een beetje vastzet. Nu bleef alles ruim en open. Een heel helder en fijn gevoel gaf dat. ‘Zoet’ zo zou ik het later in het rondje aan het einde van de les omschrijven.

Aan het einde bleek dat iedereen het een bijzondere les had gevonden.

Deelnemer Marko omschreef het als: ‘met minder inspanning kom je verder’.

Ik vroeg wat hij daar precies mee bedoelde? Toen gaf hij het voorbeeld van de oefening waarbij je je handen tegen elkaar voor je borstkas houdt en ze dan boven je hoofd brengt.

Van die oefening maakt hij meestal een spelletje waarbij hij probeert om met zijn vingertoppen het plafond van de studio aan te tikken (hij is lang, het houten plafond is laag). Hij rekt zich dan helemaal uit en dan lukt het net. Dat geeft plezier, zo van; hé het is weer gelukt!

Maar nu deed hij dat bewust niet, hij kwam bij lange na niet tot aan het plafond en merkte toen dat hij met zijn gedachten en energie voorbij het plafond de lucht inschoot! Het was een hele ruimtelijke ervaring geweest. Daarna voelde het alsof hij meer ruimte innam.  

Het plafond was altijd zijn begrenzing geweest, maar met minder inspanning kwam hij nu dus verder.

Ook de anderen hadden meer ruimte ervaren met minder inspanning. Toen Michael en ik na de les naar buiten liepen zei hij tegen mij: ‘dit gaat eigenlijk voor alles op; minder hard werken, minder een doel nastreven, geeft meer ruimte. ‘

Als je namelijk een doel nastreeft, zoals het plafond, dan is dat ook meteen je grens en daar kom je niet zomaar aan voorbij, want je focus is erop gericht. Op het moment dat je alleen de richting bepaald en daar naartoe beweegt kan het wel eens zijn dat je veel verder komt dan je vooraf had kunnen verzinnen.

Juist als je geen scherp doel nastreeft, kan je geest eraan voorbij komen!

Deze blog wordt geschreven door Petulia van Tiggelen. Samen met Michael Hulst begeleidt zij individuele coaching-trajecten en het persoonlijke ontwikkeltraject ‘Bewust creëren’. www.bewustcreeren.nu

 

 

De waan van de dag
Het positieve willen behouden

CONTACT

Michael Hulst
info@michaelhulst.nl
06 33788976

Vestigingslocatie:
Emmaweg 86
1241 LJ Kortenhoef (nabij Hilversum)

Back To Top