Skip to content

Ik lag op de bank in de woonkamer en had last van geïrriteerde heupen. Met al die Yoga zou je verwachten dat mijn heupen altijd super soepel zijn, maar dat is dus niet zo. Toen ik erop ging focussen merkte ik dat het te maken had met een gebrek aan ‘gronding’. Alsof ik iets vasthield in mijn heupen omdat ik niet helemaal durfde te vertrouwen op de wereld en dus op ‘de grond’ om mij heen.

Ik besefte dat ik een angst had om mij over te geven aan alles waar ik gelukkig van word. Bang dat als ik mij er werkelijk mee zou verbinden ik het ook weer zou kunnen verliezen. Die pijn wilde ik kennelijk voor zijn. Mijn verstand is dus bang om te verliezen waarmee het zich verbindt!

Zo besefte ik dat ik niet altijd voluit van de prachtige Yogatuin en studio geniet waar ik dagelijks les mag geven, mensen mag begeleiden en samen met Petulia intense ‘Bewust creëren’ dagen meemaak.

Plotseling viel in dat het verbinden met dingen; de studio, de tuin, niet het probleem is, maar het identificeren ermee wel! Op het moment dat het Mijn tuin, Mijn studio (en Mijn overtuigingen) wordt, heb ik ze onderdeel gemaakt van mijzelf en wordt het pijnlijk om ze te verliezen.

Zonder identificatie kun je je op elk moment opnieuw verbinden met wat er om je heen is. Je perceptie is dan gelijk met hoe de wereld werkelijk is; altijd in beweging, nooit hetzelfde.

Wat kun je doen om je minder te identificeren?
Je kunt je aandacht van dingen afhalen en deze richten op de ruimte eromheen. Met “dingen” bedoel ik alles wat je in de ruimte kan ervaren: spullen, lichamen, geluiden, geuren, emoties en gedachten. “Dingen” zijn vergankelijk en identificatie ermee zal je nooit rust of houvast geven. Ruimte daarentegen is een constant gegeven en verandert nooit.

Niettemin zijn “dingen” nodig om je bewust te kunnen zijn van de ruimte eromheen.

Voor mij kwam er zo ruimte om mij intens te verbinden met de dingen om mij heen en er dus ook voluit in het moment van te genieten zonder dat ik mij ermee hoef te identificeren. De irritatie in mijn heupen nam direct af!

Voor mij gaat gronding dus over het loslaten van identificatie!

Het geheim van de draak
De toekomst is saai

CONTACT

Michael Hulst
info@michaelhulst.nl
06 33788976

Vestigingslocatie:
Emmaweg 86
1241 LJ Kortenhoef (nabij Hilversum)

Back To Top