Skip to content

Vanochtend werd ik wakker met een nasty, stekende spierpijn in mijn linkerschouder. Ik had er slecht door geslapen en voelde mij geïrriteerd. Gisteren had ik voor het eerst sinds weken weer yoga gedaan. Volgens Michael zaten er veel schouder oefeningen in. Iets te fanatiek aan de slag gegaan kennelijk…

Ik weet ondertussen dat vechten tegen de pijn niet helpt. Sterker nog, het werkt averechts; de pijn verhard erdoor en boosheid neemt toe. Dus ging ik maar weer proberen om op de pijn te focussen en de pijn er ‘te laten zijn.’

Dit is altijd weer een hobbel, want natuurlijk is mijn natuurlijke reactie om van de pijn vandaan te gaan. Er naartoe bewegen moet ik dus heel bewust doen.

Michael hielp daarbij. Hij vroeg mij om ruimte om de pijn heen te creëren. Toen dit eenmaal lukte vroeg hij of de pijn deze ruimte in mocht nemen? Uiteindelijk mocht dat en stopte ik met vechten. Mijn irritatie verdween onmiddellijk en de pijn verzachte iets.

Nu kwam onherroepelijk de volgende vraag:

wat had deze pijn mij te vertellen?

Ik zag de kleur geel. Wat had deze kleur mij te vertellen? Ik moest denken aan vrolijkheid en aan de zon; warm en krachtig.

Waarom kwam dit bij mij op?

Ik besefte dat het over werk ging. Na twee heerlijke weken op Texel was ik afgelopen maandag weer begonnen en was daarbij eigenlijk direct in een oude valkuil gestapt. Er moest van alles af, een hele lijst, en het moest 100% goed af.

Ik nam mij voor de honderdduizendste keer voor om het niet zo perfect te doen en zat vervolgens toch weer veel te lang aan een tekst te werken. De luchtigheid verdween eruit, het werd enigszins ploeteren (het kan nog erger…) en dat terwijl ik mij had voorgenomen om lekker langzaam op te starten en ook nog wat klusjes in en om huis te doen…

Nu lag ik dus drie dagen na mijn vakantie oververmoeid in bed met stekende spierpijn in mijn linkerschouder. Zo moest het dus niet.

‘Dingen moeten af’, voelde als een overtuiging die helemaal waar was. Die tekst moest immers echt af. Toen ik deze omdraaide in ‘Dingen moeten niet af’ en aan mijzelf vroeg waarom dit waar kon zijn voelde ik ruimte en lichtheid ontstaan.

Ik kwam er nog niet helemaal bij en er dook een nieuwe overtuiging op: ‘Om iets af te krijgen moet ik er hard voor werken.’ ‘Hard werken’ betekent voor mij: lang achter de computer zitten en zo min mogelijk pauzes nemen om uiteindelijk wazig naar het scherm te zitten staren, omdat ik niet meer voel of het nou goed is of niet… Ik besefte dat ik er kortom heeeeel langzaam van wordt.

Die overtuiging klopt dus niet; met hard werken krijg ik niet iets sneller af… Ik draaide hem om in; ‘Om iets af te krijgen moet ik zacht werken.’

Wat betekent ‘zacht’ werken voor mij? Het roept iets op van liefdevol, licht en ruim, zodat ik afgestemd kan blijven op mijzelf. Ik ben dan niet bezig met dat het ‘af’ moet, ik ben lekker aan het werk en op een gegeven moment is het dan af.

‘Dingen moeten niet af’, is dus ook waar. Dingen komen vanzelf af als ik lekker bezig ben.

Zo behaal ik met minder inspanning een beter resultaat.

Tjonge jonge, als die manier van werken dan zoveel fijner is en een beter resultaat geeft; waarom doe ik het dan niet altijd zo?!

Omdat er achter dat harde werken een heel rijtje ‘niet goed genoeg’ en ‘niets waard zijn’ zit. Toen ik weer eens op de bodem van deze put was aanbeland en met mijn gevoel bij het ‘niets waard zijn’ kon blijven, toen pas werd het echt rustiger. Alle stress vloeide uit mij weg.

Plotseling zag ik duidelijk voor mij hoe ik het moest aanpakken met die tekst. De beslissing die ik erover maakte voelde helder en rustig.

Op zich is het winst dat mijn lichaam mijn harde manier van werken niet lang trekt. Na drie dagen zat ik er immers al doorheen. Terwijl ik dit harde werken vroeger maandenlang kon volhouden, maar kennelijk ben ik gevoeliger geworden en word ik door mijn lichaam eerder teruggefloten.

Al wat ik hoef te doen is dus luisteren naar mijn lichaam en zachtheid toelaten.

Deze blog wordt geschreven door Petulia van Tiggelen. Samen met Michael Hulst begeleidt zij individuele coachingstrajecten en het persoonlijke ontwikkeltraject ‘Bewust creëren’. www.bewustcreeren.info

Licht en gemakkelijk
Verlangen

CONTACT

Michael Hulst
info@michaelhulst.nl
06 33788976

Vestigingslocatie:
Emmaweg 86
1241 LJ Kortenhoef (nabij Hilversum)

Back To Top