Claske Houwing, vrouw, 57 jaar, leidinggevende jeugd GGZ

Tijdens een intensieve periode van training voor een hardloopwedstrijd, kreeg ik klachten aan mijn rug en knie. In eerste instantie stopte ik tijdelijk met hardlopen, maar daarmee verdwenen de klachten niet. Daarna heb ik me gewend tot een fysiotherapeut. Dat hielp, vooral mijn knie herstelde door het doen van oefeningen snel. Echter de lage rugklachten gingen niet over. Hardlopen ging niet meer, maar ook gewoon lopen werd steeds moeizamer. Soms wist ik niet hoe ik vanuit mijn auto op de parkeerplaats tot de deur van mijn kantoor moest komen. Dit duurde enkele jaren. Ik heb veel fysiotherapie gehad en een diagnostisch traject bij een speciale rugkliniek. De diagnose was slijtage en mogelijk een hernia die al op zijn retour was.

Doordat het hardlopen niet meer ging, ben ik aan yoga gaan doen. Ik merkte al snel dat dit mij hielp. Doordat ik veel beter naar mijn lichaam ging luisteren, realiseerde ik mij dat ik gewoonlijk heel veel pijntjes negeerde. Van huis uit had ik de mentaliteit meegekregen van ‘niet zeuren maar poetsen’. Ik was hard voor mijzelf en een doorzetter. De oefeningen van de fysiotherapeut deed ik in dezelfde mindset: hard werken en dan zou het vanzelf wel weer over gaan. Maar in plaats daarvan kwam mijn rug steeds vaster te zitten.’

Het keerpunt was een mindset verandering. Er kwam een besef dat, ook al was er sprake van slijtage van mijn rug dat nog niet hoefde te betekenen dat ik niks meer zou kunnen. Ik ging accepteren dat de pijn er was en door de rust en ontspanning die toen ontstond, ging het bewegen plotseling veel gemakkelijker. Dat was echt een eyeopener, dat overgave en loslaten zoveel ontspanning en daarmee herstel kan opleveren.

Vervolgens ben ik het veel meer gaan zoeken in het kleine, in het precies voelen van mijn lichaam. Ik kon ervaren hoe een krampachtige gedachte mijn lijf direct vastzette. En ook de overtuiging dat je altijd voor alles hard moet werken, heb ik onderzocht. Ik mag nu van mijzelf iets ‘spannend’ vinden of ergens door geraakt worden, alle emoties mogen er zijn en ik voel wat ze met me doen. Soms val ik terug in oude patronen en merk ik hoe ik mijzelf vastdraai in bepaalde gedachten en wat dat met mijn lichaam doet. Ik herken dat dan. En op het moment dat ik het herken, kan ik een nieuw besluit nemen. Dat geeft direct ontspanning en rust. Ik kan voor dingen kiezen en daarmee zelf een verandering teweegbrengen.

De pijn die ik toen had, heb ik niet meer. Ik kan nu bijvoorbeeld rustig 15 kilometer wandelen. Daarvoor dacht ik niet eens aan de mogelijkheid dat ik überhaupt zou kunnen wandelen! Als ik nu last krijg van mijn rug ga ik kijken naar wat ik aan het doen ben en waar ik aan het vastzetten ben. Ik kan belemmeringen in mijn hoofd wegnemen en zorgen voor ontspanning.

In de gezondheidszorg zijn we sterk gericht op het wegnemen van klachten die geïsoleerd worden bekeken. Zeker waar sprake is van chronische klachten werkt die aanpak onvoldoende. Het gaat om je totale welbevinden en beleving van je eigen gezondheid. Lichaam en Geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Een holistische aanpak geeft aandacht aan alle facetten en draagt er toe bij dat klachten verdwijnen of verminderen. Het draagt voor mij bij aan een andere gezondheidsbeleving.