Annet, vrouw, 54 jaar, administratief medewerkster

De eerste keer dat ik migraine had, was op de lagere school. Ik was, denk ik, acht jaar. Migraine zit bij ons in de familie, mijn moeder had het ook en haar moeder ook. Het is mijn hele leven met mij meegereisd.
Door de migraine lag ik regelmatig op bed, miste ik verjaardagen en feestjes en was ik moe, heel erg moe. Bijkomende klachten waren down voelen, geen fut meer en overgevoelig voor drukte, geluiden en prikkels. Qua werk moest ik een flinke stap in functie terugdoen om gezin, werk en migraine te kunnen combineren.

In de loop van de jaren heb ik in gevecht tegen de migraine heel veel geprobeerd zoals: fysiotherapie, haptonomie, osteopaat, chiropractor, Body Stress Release, diëten, bloedonderzoek naar intolerantie voor voedingsmiddelen, homeopathie, acupunctuur, Reiki, diverse gesprekken bij een psycholoog. Alles hielp een beetje en niets hielp echt. Ik bleef veel medicatie nodig hebben om ‘overeind te blijven’. Zonder mijn migrainepillen durfde ik de deur niet uit.

Een aantal jaar geleden begon ik met het beoefenen van yoga en dat gaf veel rust. Ik ben mij daar toen meer in gaan verdiepen en leerde dat ik veel met mijn mindset kan beïnvloeden. Het persoonlijke ontwikkeltraject dat ik recentelijk heb gevolgd bij een mental coach en veranderdeskundige heeft dat verder versterkt. Ik ben mij ervan bewust geworden dat de verantwoordelijkheid bij mezelf ligt en daardoor kon ik stoppen met mezelf slachtoffer voelen. Dat is een belangrijk keerpunt geweest en heeft heel veel veranderd. Van nature ben ik een perfectionist die altijd vind dat dingen moeten gebeuren op een bepaalde manier. Nu ben ik zachter naar mezelf toe en kan veel beter accepteren dat niet alles perfect hoeft te zijn. Sindsdien is de migraine met zeker de helft afgenomen.

Afgelopen oud en nieuw vierden we bij vrienden en ik had mijn migrainepillen niet bij me. ‘Als het moet, rij ik zo weer naar huis’, zo dacht ik erover. Dat was vroeger ondenkbaar! Dat ik er ooit nog eens zo relaxt in zou staan, had ik nooit durven dromen! Ik ben gestopt met vechten.

Als de migraine zich nu toch nog voordoet, kan ik zonder strijd in bed gaan liggen en het rustig laten wegzakken of, als ik dat wil, toch een pil innemen. En waar ik vroeger zoveel verschillende pillen slikte dat ik er hoofdpijn van kreeg (medicatie afhankelijke hoofdpijn) slik ik nu nog maar de helft van een tablet. Dat is voldoende. Dan neem ik ook het mentale stukje mee en stel mijzelf de vraag: ‘is er iets wat mij stress heeft bezorgt?’ Ook heb ik mijn voeding aangepast. Opeens lukt het me nu wel om suikers te vermijden en bewuster te eten. Sinds ik ben gestopt met vechten en mijzelf inclusief migraine, heb geaccepteerd is mijn leven er op alle fronten op vooruit gegaan. Dat gun ik anderen ook.

Ik zou willen dat een ziekte in de gezondheidszorg breder bekeken wordt zonder direct het etiket erop te plakken dat het wel psychisch zal zijn. Laat mensen, met hulp, het zelfonderzoek aangaan. Laat ze ervaren hoe sterk een mindset verandering doorwerkt in je lichaam. Je lichaam is zoveel eerlijker dan je hoofd!